Menu close
21.11.2019

Fasola to ostatnio mój największy przyjaciel. Można użyć jej jako białkowego dodatku do sałatki, zrobić z niej pastę na kanapkę, warzywnego burgera, a nawet brownie (ten pomysł sama muszę jeszcze wypróbować). Dzisiaj przedstawiam Wam ją jednak w bardziej klasycznym wydaniu, bo gdzie jak gdzie, ale w meksykańskiej kuchni to tradycyjnie odnajduje się ona znakomicie! Pikantność tego dania idealnie pasuje natomiast do listopadowej aury, bo nic tak nie rozgrzewa przemoczonych stóp jak jalapeño 🌶. Na zdjęciach poniżej prezentuje się gulasz podany na dwa różne sposoby - możecie wykorzystać pokazane przez mnie składniki, albo dobrać takie, które sami lubicie :)

Lista zakupów (2 porcje)

Dodatki według uznania:

Przepis

Dzień wcześniej zalewamy fasolę i moczymy ją ok. 14 godzin. Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy tak, żeby fasola była al dente (ale jeśli lubimy w sosach fasolę rozgotowaną, nic nie stoi temu na przeszkodzie, wtedy nasz gulasz będzie gęstszy.)

Na patelni lub w garnku podgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę świeże jalapeño i pokrojoną w kostkę lub plasterki paprykę zieloną/czerwoną. Zalewamy passatą. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawiamy.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Podajemy z ulubionymi dodatkami w formie bowla lub jako gulasz do tortilli.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

21.11.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.