Menu close
29.11.2019

Kto nie lubi zjeść na przekąskę oliwek? 🌳 My jemy je na okrągło, zwłaszcza teraz w Hiszpanii, kiedy po sąsiedzku mamy sklep tylko z marynowanymi oliwkami i domową oliwą. Niestety czasem łatwo przecenić swoje możliwości i kupić ich aż za dużo. U nas w domu nie wyrzuca się jedzenia, więc coś trzeba było z tym przepysznym nadmiarem zrobić. Wtedy przypomniałam sobie sierpniowy targ w Gordes w Prowansji, gdzie zajadaliśmy się… tapenadą z bakłażanem! 🍆 Oryginalnie robi się ją z oliwek, kaparów oraz oliwa, a jako ponadprogramowe dodatki często w składzie znajdują się czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy. Ja tym razem postawiłam na wersję z czosnkiem i bakłażanem, przyprawioną bazylią i oregano. Wyszło palce lizać!

Pasta świetnie nadaje się do chleba, ale też jako dodatek do warzyw, albo makaronu.

Lista zakupów

Przepis

Porządnie rozgrzewamy patelnię (musi być bardzo gorąca). Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni aż będzie miekki i zbrązowieje z obu stron.

W naczyniu blendera umieszczamy oliwki, przyprawy, oliwę, czosnek i blendujemy. Następnie dodajemy lekko przestudzonego bakłażana. Blendujemy na papkę. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku lub dodajemy więcej oliwy.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

29.11.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.