Lato latem, ale pogoda nas nie rozpieszcza… Może w takim razie rozpieścić się samemu pysznym jedzeniem? Na przykład idealną na kolację w zimny wieczór we dwoje zapiekaną papryką!
Lista zakupów
- 3 papryki czerwone
- ok. 80g kaszy jaglanej (suchej)
- marchewka
- pietruszka (korzeń)
- pomidor
- czerwona cebula (przy diecie FODMAP pomijamy)
- pietruszka zielona
- cynamon
- ostra papryka mielona
- tymianek
- sól, pieprz
- rękaw do pieczenia
Przepis
Odkrawamy “czapeczki” z papryk i wydrążamy je z pestek. Pod gorącą wodą dokładnie płuczemy kaszę, później gotujemy ją według wskazówek na opakowaniu i dokładnie odcedzamy. Resztę składników kroimy na drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni.
Po lekkim przestudzeniu mieszamy warzywa z kaszą, doprawiamy i nadziewamy wydrążoną paprykę.
Nadziane papryki wkładamy do rękawa do pieczenia, wiążemy go i robimy kilka dziurek, żeby powietrze mogło uchodzić ze środka. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aż papryka lekko zbrązowieje i zacznie z niej odchodzić skórka.
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.