Kilka dni temu razem z przepisem na domowe płatki ciniminis podzieliłam się z Wami przepisem na błyskawicze, domowe mleko owsiane. Powiem szczerze, że kilkakrotnie po “wydojeniu owsa” nie pomyślałam nawet, że wyciśnięte resztki płatków owsianych mogą się do czegoś przydać. Dlaczego? Jeśli skusiliście się na przygotowanie tego mleka pewnie zauważyliście, że te pozostałości są dość klejące, przypominają sklejoną kulkę, która nawet nie za bardzo chce się wysuszyć.
Ale tak jak wspominałam po zrobieniu płatków ciniminis, chciałam spróbować rówież wypieku domowych Cookie Crisps, więc przy następnej okazji uznałam, że warto wykorzystać do tego resztki płatków owsianych.
Co z tego wyszło? Świetne, śniadaniowe ciasteczka owsiane, które możecie zjeść razem z wyciśniętym mlekiem jako płatki śniadaniowe!
Jeśli wolicie, zróbcie większe ciasteczka, które idealne będą do kawy na drugie śniadanie! Tak naprawdę, po dodaniu kawałków gorzkiej czekolady, ciasteczka przypominają chocolate chip cookies, czyli amerykańskie pieguski - są kruche i chrupiące, pyszne nawet po kilku dniach, a co najważniejsze, niepotrzebnie nie wyrzucamy dobrego jedzenia! ❤️
Lista zakupów (1,5 - 2 litrów mleka + 4 porcje ciasteczek śniadaniowych/ok. 8 większych ciastek)
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych (z nich po zrobieniu mleka pozostaje ok. 120 g “pulpy” owsianej)
- 4 suszone daktyle/20 ml syropu daktylowego (lub więcej, jeśli lubicie słodkie mleko)
- przygotuj 6-8 szklanki wody (jeśli wolisz mniej gęste mleko, już po przeciśnięciu przez gazę możesz dodać więcej wody dla uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji)
- szczypta soli
- 30 g mąki jaglanej
- 25 g mąki owsianej
- 25 g mąki ryżowej
- 10 g mąki z ciecierzycy
- 25 g erytrytolu (lub innego słodzidła - ksylitolu, syropu daktylowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu prawdziwej wanilii
- ok. 4 kostki gorzkiej czekolady wegańskiej (ok. 30 g)
Przepis
Po przygotowaniu mleka z tego przepisu z gazy wyjmujemy resztki płatków owsianych, przekładamy na talerz i pozostawiamy na ok. godzinę do lekkiego wyschnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzałka góra-dół).
Następnie przekładamy przeschnięte płatki owsiane do miski. Dodajemy mąki i wanilię. Łączymy ze sobą składniki ręką.
Kroimy czekoladę na mniejsze kostki i dodajemy do przygotowanej masy. Delikatnie mieszamy. Masa będzie wciąż dość klejąca, ale bez większego problemu można z niej uformować ciasteczka.
Formujemy albo małe ciasteczka na kształt płatków śniadaniowych lub tworzymy większe ciastka owsiane.
Wykładamy na papierze do pieczenia na blachę i pieczemy ok. 30 minut, aż ciasteczka przyjemnie się zezłocą.
Podajemy same, z mlekiem roślinnym lub jogurtem sojowym/kokosowym!