1 czerwca to idealny czas na powrót do dzieciństwa, choćby nawet na chwilę! ❤️ Obudźcie w sobie Wasze wewnętrzne dziecko serwując mu na śniadanie (lub obiad, bo kto nam dziś zabroni?) malutkie naleśniczki, czyli mini pancakes! 🥞 W mojej wersji są napakowane białkiem, więc nie zgłodniejecie po chwili 😉
Nie wyglądają, ale są naprawdę proste w przygotowaniu, możecie zjeść je tak jak my: ze złotym, kurkumowym mlekiem w formie “płatków” 🥛, albo jako dodatek do owoców z syropem klonowym 🍓. Wciąż nie mogę się zdecydować, która wersja bardziej mi smakowała, więc polecam spróbować obu 😍
Potrzebujecie zaledwie kilku składników do przygotowania ciasta, zwykłej patelni naleśnikowej i butelki z małą dziurką (takiej jak np. po ketchupie) - wtedy naleśniczki są równej wielkości i wszystko schodzi dużo szybciej, niż przy nakładaniu łyżką!
Jeśli jednak nie jesteście fanami miniaturek w kuchni, pancakes z poniższego przepisu wychodzą pyszne również w tradycyjnym rozmiarze! 👌🏻
Lista zakupów (2 porcje)
- 1 bardzo dojrzały banan (u mnie ok. 75 g do obraniu)
- 40 g mąki z ciecierzycy
- 10 g odżywki białkowej smakowej (u mnie karmelowa Allnutrition)
- ok. 90-100 ml napoju roślinnego (u mnie mleko z orzechów laskowych)
- ok. 2 g oleju słonecznikowego do smarowania patelni
Dodatki:
- dowolny napój roślinny (do pancakes świetnie smakuje zmiksowany z 1/2 łyżeczki kurkumy, dzięki temu ma też piękny, złoty kolor! 💛)
- owoce i syrop klonowy
Przepis
Rozgrzewamy patelnię naleśnikową. Posmarujcie ją odrobiną oleju i rozprowadźcie pędzelkiem po całej powierzchni. Z każdą nową partią naleśniczków posmarujcie patelnię na nowo (wystarczy naprawdę odrobinka oleju).
Banana, odżywkę, mąkę i mleko (zacznijcie od 90 ml) blendujemy na gładką masę. Ciasto musi być na tyle płynne, żeby łatwo zlewało się z łyżki, ale też na tyle gęste, żeby nie rozlało się po całej patelni. Jeśli jest za gęste, dodacie odrobinę mleka.
Całą masę przelewamy do butelki z dziurką. Wylewamy po odrobinie na rozgrzaną patelnię.
Smażymy ok. 3 minut i przewracamy pancakes na drugą stronę (z tym jest niestety najwięcej zabawy, ale warto 😍). Smażymy kolejne 2-3 minuty i ściągamy z patelni.
Podajemy w formie płatków z kurkumowym, złotym mlekiem…
…albo z owocami i syropem klonowym.
Jeśli wolicie, możecie też zrobić “pełnowymiarowe” pancakes, są równie pyszne!