Ręka w górę, kto lubi proste dania, nad którymi nie trzeba siedzieć pół dnia, a do tego są kolorowe i pyszne!
“Kotlety” z tofu w pomidorowo-ziołowej marynacie są właśniej jednym z takich dań. Podane z pieczonymi ziemniakami i warzywami, takimi jak brokuł czy szpinak tworzą idealny, domowy obiad.
Lista zakupów
- kostka tofu (ok. 200 g)
- ketchup - ok. 2 łyżki
- cząber (2 łyżeczki)
- sos sojowy bezglutenowy (1 łyżka)
- ostra i słodka papryka (po 1 łyżeczce)
- pieprz (do smaku)
- opcjonalnie: pieczone w ziołach ziemniaki (tymianek, majeranek, rozmaryn, cząber, sól, 2 łyżki oliwa)
- opcjonalnie: opakowanie świeżego szpinaku, cytryna
Do tego dania dobrze pasuje również ćwikła bądź buraczki.
WAŻNE!
Dzień wcześniej marynujemy pokrojone w “kotlety” tofu.
Marynatę przygotowujemy z ketchupu, cząbru, ostrej i słodkiej papryki oraz sosu sojowego.
Tofu zamykamy w pojemniku i wkładamy do lodówki.
Przepis
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Doprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i majerankiem oraz dodajemy oliwę (ok. 2 łyżki).
Pieczemy ok. 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Tofu
Zamarynowane tofu smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej (ok. 15 min).
Warzywa
Brokuła kroimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w gotującej się, osolonej wodzie.
Szpinak płuczemy i smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie. Solimy i dodajemy sok z cytryny.