Menu close
17.10.2019

Idealnym jedzeniem na jesień jest cieplutki, lekko pomidorowy gulasz. Ten przyprawiony indyjskimi przyprawami dodatkowo rozgrzewa, a jeśli podamy go z podsmażonym ryżem, to będzie już jesienne combo. Kiedyś wydawało mi się, że nie lubię kuchni indyjskiej. Myślałam, że nie lubię smaku kuminu, ale kiedy mój mąż zakochał się w garam masali i zaczął nią przyprawiać praktycznie wszystko, okazało się, że to nie w kuminie, tylko w mleczku kokosowym tkwił mój problem. Od tamtej pory po prostu nie gotuję tych indyjskich dań, w których jest ono podstawowym składnikiem, a wybieram te - powiedzmy - mniej kremowe, ale równie pyszne! Curry z dzisiejszego przepisu nie jest klasyczną, tradycyjną indyjską potrawą, nie ma swojej typowej nazwy, ale jest smaczne, sycące (dzięki ciecierzycy!) i szybciutkie do ugotowania!

Lista zakupów (2 porcje)

Przepis

Nagrzewamy do wysokiej temperatury suchą patelnię. Kroimy bakłażana w plastry (ok. 1 centymetrowe). Smażymy z każdej strony aż będzie miękki (może się trochę przypalić, ważne, żeby nie smażyć go na żadnym tłuszczu).

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, a czosnek siekamy na drobniutkie kawałeczki. Podgrzewamy olej na patelni i podsmażamy kumin (najlepiej, żeby był niemielony), na chwilkę dorzucamy też kurkumę i cynamon, pilnujemy, żeby przyprawy się nie przypaliły. Później dodajemy na patelnię cebulę i czonek, następnie paprykę i podsmażamy do miękkości. Dokładamy ciecierzycę i bakłażana. Zalewamy pomidorami. Odparowujemy i doprawiamy do smaku.

W międzyczasie gotujemy ryż. Odcedzamy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kumin. Dodajemy wysuszony ryż, chwilę smażymy.

Podajemy ryż z gulaszem doprawiony świeżą kolendrą.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

17.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.