Podczas pobytu w Hiszpanii przez pół roku nie mieliśmy w kuchni gofrownicy. Tak stęskniliśmy się za goframi, że teraz nie ma tygodnia, w którym na śniadanie nie wjechałyby te chrupiące pyszności! Szczerze mówiąc, żadne śniadanie nie roztacza tak pięknego aromatu w całym domu, jak gofry! 🧇 Zapach wanilii i pieczonego banana, ach 💚
Ta wersja jest u nas opcją urodzinową, albo po baaardzo długim biegu - same gofry są pyszne, ale to dodatki robią w nich największą robotę (też kaloryczną 😂). Oczywiście możecie podać je w dowolnej konfiguracji smakowej, ale ja najbardziej lubię przekładać je masłem orzechowym, tłuczonymi orzechami brazylijskimi lub pekanami i syropem czekoladowym. Do tego syrop klonowy, owoce i najlepsze śniadanie na świecie gotowe 🤩
Lista zakupów ok. 3 gofry (z gofrownicy o kształcie kwiatka)
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 mniejszy banan (bardzo dojrzały) - ok. 100 g po obraniu
- 300 ml mleka sojowego
- 20 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii burbońskiej
Dodatki:
- kremowe masło orzechowe
- owoce (maliny, truskawki, borówki)
- syrop klonowy
- syrop czekoladowy (u mnie Hershey’s Chocolate Sugar Free Syrup)
- orzechy brazylijskie/pekan lub inne dowolne
Przepis
Rozgrzewamy gofrownicę.
Płatki owsiane blendujemy na drobną mączkę. Do naczynia blendera dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy.
Gofrownicę smarujemy olejem kokosowym przy użyciu pędzelka.
Wlewamy porcję ciasta i pieczemy. Ważne, żeby zbyt wcześnie nie otworzyć gofrownicy, gofry mogą wtedy zrobić się gumowate, a nie chrupiące. Zazwyczaj i tak późniejsze partie pieką się smaczniejsze (jak z naleśnikami).
Jeśli robicie dużą porcję gofrów, warto te już upieczone włożyć do nastawionego na 50-60 stopni piekarnika. Dzięki temu wciąż będą ciepłe, gdy je podacie!
Gofry układamy jeden na drugim, smarując na przemian masłem orzechowym, sypiąc orzechami i polewając syropem czekoladowym. Wierzchnią warstwę polewamy dodatkowo syropem klonowym.
Podajemy z ulubionymi owocami.