Menu close
23.04.2020

Podczas pobytu w Hiszpanii przez pół roku nie mieliśmy w kuchni gofrownicy. Tak stęskniliśmy się za goframi, że teraz nie ma tygodnia, w którym na śniadanie nie wjechałyby te chrupiące pyszności! Szczerze mówiąc, żadne śniadanie nie roztacza tak pięknego aromatu w całym domu, jak gofry! 🧇 Zapach wanilii i pieczonego banana, ach 💚

Ta wersja jest u nas opcją urodzinową, albo po baaardzo długim biegu - same gofry są pyszne, ale to dodatki robią w nich największą robotę (też kaloryczną 😂). Oczywiście możecie podać je w dowolnej konfiguracji smakowej, ale ja najbardziej lubię przekładać je masłem orzechowym, tłuczonymi orzechami brazylijskimi lub pekanami i syropem czekoladowym. Do tego syrop klonowy, owoce i najlepsze śniadanie na świecie gotowe 🤩

zdjecie

Lista zakupów ok. 3 gofry (z gofrownicy o kształcie kwiatka)

Dodatki:

Przepis

Rozgrzewamy gofrownicę.

Płatki owsiane blendujemy na drobną mączkę. Do naczynia blendera dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy.

Gofrownicę smarujemy olejem kokosowym przy użyciu pędzelka.

Wlewamy porcję ciasta i pieczemy. Ważne, żeby zbyt wcześnie nie otworzyć gofrownicy, gofry mogą wtedy zrobić się gumowate, a nie chrupiące. Zazwyczaj i tak późniejsze partie pieką się smaczniejsze (jak z naleśnikami).

Jeśli robicie dużą porcję gofrów, warto te już upieczone włożyć do nastawionego na 50-60 stopni piekarnika. Dzięki temu wciąż będą ciepłe, gdy je podacie!

Gofry układamy jeden na drugim, smarując na przemian masłem orzechowym, sypiąc orzechami i polewając syropem czekoladowym. Wierzchnią warstwę polewamy dodatkowo syropem klonowym.

Podajemy z ulubionymi owocami.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

23.04.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.