Menu close
14.01.2020

Kolejny w blogowej kolekcji przepis na danie kuchni hiszpańskiej. Garbanzos con espinacas to jedna z najbardziej popularnych wegańskich potraw, na jakie natraficie w Andaluzji. Serwowane w restauracjach i barach głównie w formie tapa lub plato, czy ración, czyli po prostu większej porcji tapa. Weganie więc mogą brać je w ciemno, problem pojawić może się przy diecie bezglutenowej, popularna bowiem jest forma przepisu, w którym sos zagęszcza się tutaj smażonym na oliwie chlebem. Warto więc zapytać przed jego zamówieniem, czy na pewno nie znajduje się w nim mąka pszenna.

Mój przepis bazuje na kilku klasycznych, hiszpańskich znalezionych w internecie, zmodyfikowanych po kilku eksperymentach, ale głównie na próbie oddtworzenia smaku tych garbanzos con espinacas, które w tapas barach smakowały mi najbardziej.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Generalnie zasada jest taka, że na każde 100 gramów suchej ciecierzycy przygotowujemy 200 gramów szpinaku i ząbek czosnku.

Lista zakupów (2 porcje)

Przepis

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. W tym czasie bardzo dokładnie płuczemy liście szpinaku. Do gotującej się wody wkładamy szpinak. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut.

Odcedzamy ugotowany szpinak, a wodę z jego gotowania odstawiamy na później.

W tym czasie na niewielkim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą i siekamy drobniutko czosnek. Dodajemy go na patelnię wraz z kuminem. Smażymy uważając, żeby ani czosnek, ani przyprawa się nie przypaliły.

Następnie do czosnku dodajemy odcedzony szpinak i ciecierzycę. Chwilę smażymy. Dorzucamy passatę i pół szklanki wody.

Dusimy wszystko aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, czyli odparowania większości wody, ale nie wysuszenia całkowicie szpinaku. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Podajemy na śniadanie lub jako przystawkę, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

14.01.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.