Październik w kuchni kojarzy się przede wszystkim z dyniami! Po wizycie w gospodarstwie Jedynie nie pozostało nam nic innego, jak przygotować z naszych zdobyczy przepiękny, jesienny obiad. Tak powstały nadziewane dynie, zapiekane pod beszamelem.
Lista zakupów (2 małe dynie)
- 2 dynie (wielkości mieszczącej się w dłoni, gatunek do zapiekania)
- 50 g quinoa
- 1 ząbek czosnku
- ok. 40 g pora (białej części)
- 1 mała marchewka
- 1/2 małej papryki
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 g tofu wędzonego (ok. 1/2 kostki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (można pominąć)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- sól i pieprz do smaku
Beszamel:
- 1 łyżka wegańskiego masła/oleju
- 1 łyżka ryżowej mąki
- szklanka mleka sojowego niesłodzonego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przepis
Wydrążamy dynie z pestek, pozostawiając miąższ (pestki możemy wysuszyć!). Dynie przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Gotujemy quinoa na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kroimy drobno pora, marchewkę, paprykę i selera naciowego. Czosnek siekamy. Tofu rozgniatamy w dłoniach lub kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, lekko podsmażamy mieszając. Następnie na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa - podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną i odsączoną dokładnie z wody quinoa i tofu. Smażymy, do momentu aż warzywa (zwłaszcza marchewka i papryka) będą miękkie. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, dymem wędzarniczym, tymiankiem, majerankiem i estragonem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Lekko podpieczone dynie nadziewamy farszem.
Na drugiej patelni podgrzewamy łyżkę oleju/wegańskiego masła na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy przez 30 sekund. Dodajemy mleko sojowe i mieszamy tak, żeby pozbyć się grudek, dodając po trochę wody. „Beszamel” ma być kremowy, ale nie za gęsty.
Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.
Polewamy nadziane dynie beszamelem.
Wkładamy do wcześniej już rozgrzanego do 180 stopni piekaranika. Pieczemy ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka, a beszamel przypieczony.
Wyciągamy z piekarnika i podajemy gorące.