Menu close
17.10.2021

Październik w kuchni kojarzy się przede wszystkim z dyniami! Po wizycie w gospodarstwie Jedynie nie pozostało nam nic innego, jak przygotować z naszych zdobyczy przepiękny, jesienny obiad. Tak powstały nadziewane dynie, zapiekane pod beszamelem.

zdjecie

Lista zakupów (2 małe dynie)

Beszamel:

Przepis

Wydrążamy dynie z pestek, pozostawiając miąższ (pestki możemy wysuszyć!). Dynie przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Gotujemy quinoa na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kroimy drobno pora, marchewkę, paprykę i selera naciowego. Czosnek siekamy. Tofu rozgniatamy w dłoniach lub kroimy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, lekko podsmażamy mieszając. Następnie na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa - podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną i odsączoną dokładnie z wody quinoa i tofu. Smażymy, do momentu aż warzywa (zwłaszcza marchewka i papryka) będą miękkie. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, dymem wędzarniczym, tymiankiem, majerankiem i estragonem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

zdjecie

Lekko podpieczone dynie nadziewamy farszem.

zdjecie

zdjecie

Na drugiej patelni podgrzewamy łyżkę oleju/wegańskiego masła na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy przez 30 sekund. Dodajemy mleko sojowe i mieszamy tak, żeby pozbyć się grudek, dodając po trochę wody. „Beszamel” ma być kremowy, ale nie za gęsty.

Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.

Polewamy nadziane dynie beszamelem.

Wkładamy do wcześniej już rozgrzanego do 180 stopni piekaranika. Pieczemy ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka, a beszamel przypieczony.

Wyciągamy z piekarnika i podajemy gorące.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

17.10.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.