Menu close
26.10.2019

Taco są u nas w domu często serwowaną potrawą. Są szybkie, warzywne i sycące. Tym razem jednak chciałam stworzyć coś bardziej wyszukanego i eleganckiego. Tak powstały taco z chutneyem z mango 🌮🥭, które można śmiało zaserwować na romantyczną kolację lub jako przystawkę na obiedzie dla znajomych lub rodziny (wtedy lepiej nakładać do środka mniej składników, taco wtedy wygodniej się je - nic z niego nie wypada). Chuntey można kupić gotowy, ale nie przerażajcie się, w domu robi się prawie sam i z pewnością jest zdrowszy.

Lista zakupów (na ok. 8 taco)

Chutney z mango:

Taco:

Przepis na chutney z mango:

Siekamy na drobniutką kosteczkę cebulę i czosnek, ścieramy imbir. Kroimy mango w kostkę.

Mieszamy ocet z cukrem i doprowadzamy do wrzenia na małej patelni albo w garnku. Dodajemy pozostałe składniki i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż chutney będzie idealnie rozpieczony i ciągnący.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Przepis na taco:

Kroimy ziemniaka bardzo cienko (jak na chipsy), doprawiamy solą i wędzoną papryką i pieczemy w 200 stopniach aż pięknie się przypieką i zbrązowieją. Lekko solimy.

Fasolkę przekrajamy na połówki, papryki kroimy w paski, cebulę w krążki. Grillujemy je na patelni grillowej bez tłuszczu.

Odcedzamy i przepłukujemy kukurydzę, siekamy kolendrę.

Podrzewamy tortille i nakładamy na nie wszystkie składniki, zaczynając od chutneya. Pasypujemy kolendrą i polewamy sokiem z limonki.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

26.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.