Menu close
19.05.2020

Rzadko daję się ponieść instagramowym trendom kulinarnym, moja kuchnia opiera się raczej na przerabianiu klasycznych dań w wersje wegańsko-bezglutenowe. Kiedy jednak pojawiać zaczęły się zdjęcia płatków śniadaniowych, tworzonych w zaciszu swoich domów, uznałam, że to jest zdecydowanie coś dla mnie! Dlaczego? Ile to już razy, przechodząc w sklepie w alejce płatków po zwykłe corn flakesy (jedyne z tych “tradycyjnych” płatków, dostosowanych do mojej diety) śliniłam się na widok Cini Minisów?

Nie wiem dlaczego nie wpadłam na ten pomysł wcześniej. Chyba wydawał mi się zbyt pokręcony i czasochłonny. Ale kiedy ugotowałam zbyt dużo ciecierzycy do obiadu uznałam, że warto spróbować.

Takie domowe płatki śniadaniowe mają też tę dużą zaletę, że ich skład nie opiera się w pierwszej kolejności na cukrze. Przygotowując je można kontrolować ich słodkość, czy ilość i różnorodność dodatków, których użyjemy. Moje ciniminisy mają dużo białka i zdecydowanie mniej węglowodanów, dzięki czemu zjedzone na śniadanie nie dają kopa energii, który kończy się po pół godzinie, ale najadają i zapobiegają napadom głodu. Możecie przygotować ich więcej i zamknąć w czystym, szczelnym słoiku na kilka dni :)

zdjecie

Nie musicie podawać ich z domowym mlekiem owsianym, płatki są dobre z jakimkolwiek napojem. Takie domowe ma jednak ten plus, że jest świeże i dużo tańsze, niż kupowane w kartonach. A robi się je super szybko!

Tutaj kliknijcie po przepis na śniadaniowe ciasteczka owsiane, zrobione z “pulpy” po wyciśniętych płatkach owsianych! #zerowaste 💚

zdjecie

Lista zakupów (ok. 6 porcji)

Domowe ciniminis:

Domowe, daktylowe mleko owsiane (na ok. 1 litr mleka):

zdjecie

Przepis

Gotujemy namoczoną wcześniej na noc ciecierzycę (ok. 40 minut na średnim ogniu).

Po przestygnięciu umieszczamy ją w naczyniu blendera. Dodajemy olej kokosowy, masło orzechowe, 40 g erytrytolu, 5 g cynamonu. Blendujemy. Mój blender nie jest w stanie zmiksować tak twardej masy, więc dodaję 2-3 łyżki wody.

Po dokładnym zblendowaniu składników dodaję ok. 100 g mąki owsianej (jeśli nie dodaliście wody, spróbujcie najpierw dodać mniejszą ilość mąki, np. 50 g). Konsystencja musi być nie klejąca, tak, żeby ciasto dało się rozwałkować. Jeśli jest zbyt mokre, dodajemy więcej mąki owsianej. Jeśli zbyt suche - możecie dodać wodę lub masło orzechowe.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni grzałka góra-dół bez termoobiegu.

Wałkujemy na podsypanej mąką owsianą stolnicy na kształt prostokąta. Pędzelkiem rozprowadzamy syrop klonowy, następnie posypujemy mieszanką 15 g erytrytolu i 5 g cynamonu.

zdjecie

zdjecie

Kroimy na malutkie kwadraciki. Możemy delikatnie tępą częścią noża zrobić w kawałkach ciasta podłużne wgłębienia, ale nie jest to konieczne.

zdjecie

zdjecie

Układamy kawałki na papierze do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Następnie przełączamy program piekarnika tylko na dolną grzałkę i zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Wyciągamy i studzimy.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Mleko owsiane

W tym czasie przygotowujemy mleko owsiane. Do blendera wkładamy płatki owsiane, daktyle lub syrop, szczyptę soli i wodę. Jeśli litr wody nie zmieści się do naczynia, nic nie szkodzi - rozwodnicie mleko później.

Blendujemy na wysokich obrotach ok. 30-50 sekund, aż płatki i daktyle ładnie się rozetrą. Następnie przeciskamy dokładnie przez pieluchę tetrową. Wyciskamy w dłoniach, żeby uzyskać jak najwięcej owsianego “ekstraktu”. Następnie dolewamy wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

Co zrobić z resztkami po płatkach owsianych? Ciasteczka! Tutaj przepis! #zerowaste 💚

zdjecie

zdjecie

Podajemy przestudzone płatki z przygotowanym mlekiem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Nadwyżkę płatków możemy schować do szczelnego słoika i przechować kilka dni.

zdjecie

zdjecie

19.05.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.