Menu close
14.05.2020

Specjalnie sprawdziłam - w tamtym roku dokładnie o tej samej porze roku też było zimno, a pogoda bardziej przypominała listopad niż maj… Takie uroki polskiej wiosny 🤷🏻‍♀️

Deszcz i chłodek za oknem mają jednak swoje dobre strony. Można usiąść z książką na kanapie i zrelaksować się słuchając kropli deszczu uderzających o parapet. Wiecie co idealnie pasuje do takiego poranka lub wieczoru? Owocowe, owsiankowe crumble! ❤️

Zrobicie je w okamgnieniu, a już sam zapach z piekarnika poprawi Wam humory! 😊

Moje “crumble” nazwałam owsiankowymi, bo tak naprawdę świetnie sprawdzą się zarówno na deser, jak i na cieplutkie śniadanko. Możecie użyć dowolnych owoców, ale jeśli nie dodajecie banana lub czegoś równie słodkiego, warto dodać trochę więcej słodzidła do masy:) Ja dodałam owoce sezonowe: truskawki, borówki i rabarbar. Świetnie sprawdzą się też jagody (w moich stronach borówki leśne), maliny, morele, śliwki, jabłka…

zdjecie

Lista zakupów (patelnia żeliwna śr. 16 cm)

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).

Przygotowujemy “granolę”: w misce mieszamy płatki owsiane, syrop daktylowy, pastę kokosową, cynamon i orzechy ziemne. Niech syrop i pasta rozprowadzą się równomiernie po płatkach i orzechach, tworząc słodko-klejącą wartewkę.

W żeliwnej patelni układamy na dnie banana, następnie resztę owoców. Opcjonalnie słodzimy. Dodajemy masło orzechowe i rozprowadzamy w miarę równomiernie.

zdjecie

zdjecie

Posypujemy masę przygotowaną “granolą”.

zdjecie

zdjecie

Pieczemy ok. 15 minut (aż “granola” zrobi się rumiana), następnie podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i włączamy program jedynie z górą grzałką (grill). Pieczemy ok. 3-4 minut (chcemy w ten sposób lekko przypiec płatki owsiane i zrobić chrupiącą warstwę). W tym miejscu pilnujcie, żeby “granola” się nie przypaliła!

Wyciągamy patelnię, wyłączamy piekarnik. Na wierzchu układamy rozdrobnione kawałki czekolady i przekładamy crumble z powrotem do wyłączonego wcześniej piekarnika na minutę (w tym czasie czekolada lekko się roztopi). Rozgniatamy i rozprowadzmy łyżką roztopione kawałki czekolady po całej patelni.

Jemy póki cieplutkie, prosto z patelni. Możecie dodać gałkę wegańskich lodów! ❤️

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

14.05.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.