Specjalnie sprawdziłam - w tamtym roku dokładnie o tej samej porze roku też było zimno, a pogoda bardziej przypominała listopad niż maj… Takie uroki polskiej wiosny 🤷🏻♀️
Deszcz i chłodek za oknem mają jednak swoje dobre strony. Można usiąść z książką na kanapie i zrelaksować się słuchając kropli deszczu uderzających o parapet. Wiecie co idealnie pasuje do takiego poranka lub wieczoru? Owocowe, owsiankowe crumble! ❤️
Zrobicie je w okamgnieniu, a już sam zapach z piekarnika poprawi Wam humory! 😊
Moje “crumble” nazwałam owsiankowymi, bo tak naprawdę świetnie sprawdzą się zarówno na deser, jak i na cieplutkie śniadanko. Możecie użyć dowolnych owoców, ale jeśli nie dodajecie banana lub czegoś równie słodkiego, warto dodać trochę więcej słodzidła do masy:) Ja dodałam owoce sezonowe: truskawki, borówki i rabarbar. Świetnie sprawdzą się też jagody (w moich stronach borówki leśne), maliny, morele, śliwki, jabłka…
Lista zakupów (patelnia żeliwna śr. 16 cm)
- 50 g płatków owsianych górskich (niezmielonych)
- 15 g syropu daktylowego
- 15 g pasty kokosowej (lub 10 g oleju kokosowego)
- 15 g orzechów ziemnych prażonych bez soli (lub dowolne inne orzechy)
- łyżeczka cynamonu
- 40-50 g masła orzechowego (tak naprawdę ilość dowolna 😉)
- 1 banan
- 20 g borówek/jagód
- 20 g truskawek/malin
- 20 g rabarbaru
- 2-3 kostki gorzkiej, wegańskiej czekolady
- opcjonalnie dowolne słodzidło do owoców (np. syrop klonowy)
- opcjonalnie: gałka dowolnych, wegańskich lodów
Przepis
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
Przygotowujemy “granolę”: w misce mieszamy płatki owsiane, syrop daktylowy, pastę kokosową, cynamon i orzechy ziemne. Niech syrop i pasta rozprowadzą się równomiernie po płatkach i orzechach, tworząc słodko-klejącą wartewkę.
W żeliwnej patelni układamy na dnie banana, następnie resztę owoców. Opcjonalnie słodzimy. Dodajemy masło orzechowe i rozprowadzamy w miarę równomiernie.
Posypujemy masę przygotowaną “granolą”.
Pieczemy ok. 15 minut (aż “granola” zrobi się rumiana), następnie podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i włączamy program jedynie z górą grzałką (grill). Pieczemy ok. 3-4 minut (chcemy w ten sposób lekko przypiec płatki owsiane i zrobić chrupiącą warstwę). W tym miejscu pilnujcie, żeby “granola” się nie przypaliła!
Wyciągamy patelnię, wyłączamy piekarnik. Na wierzchu układamy rozdrobnione kawałki czekolady i przekładamy crumble z powrotem do wyłączonego wcześniej piekarnika na minutę (w tym czasie czekolada lekko się roztopi). Rozgniatamy i rozprowadzmy łyżką roztopione kawałki czekolady po całej patelni.
Jemy póki cieplutkie, prosto z patelni. Możecie dodać gałkę wegańskich lodów! ❤️