Menu close
30.03.2020

Nie wiadomo jak to w tym roku będzie z Wielkanocą, ale u nas w domu zgodnie orzekliśmy, że nie wyobrażamy sobie wiosny bez wielkanocnych przysmaków i co by się nie działo, jednej niedzieli zastawimy stół świąteczymi daniami.

Dodatkowo te święta będą dla nas wyjątkowe - będzie to nasza pierwsza wspólna w pełni wegańska Wielkanoc! 🌱 Dlatego przygotowania do niej rozpoczęłam już dobrą chwilę temu - wymyślałam i testowałam przepisy, które grzecznie - aż do teraz - siedziały opisane w podręcznym notesie.

Licząc jednak na to, że Wielkanoc odbędzie się w ustalonym terminie, publikuję je specjalnie dla Was z wyprzedzeniem, żeby ułatwić Wam planowanie przygotowań.

Nawet jeśli nie spędzimy ich w tradycyjny sposób w dużym, rodzinnym gronie jak co roku, ubierzemy się w odświętne kreacje, rozłożymy najlepszy obrus i tym razem przygotujemy pyszne potrawy tylko dla siebie 💚

A teraz, zabieramy się do idealnej, wegańskiej pasy bezjajecznej z ciecierzycy!

Lista zakupów

Opcjonalnie: rzodkiewka, rzeżucha

Przepis

Ciecierzycę moczymy ok. 8 godzin. Następnie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy na średnim ogniu minimum 30 minut - sprawdzamy widelcem jej miękkość, nie może być rozgotowana, ale nie może być również zbyt twarda.

Odcedzamy wodę i od razu gnieciemy ziarna ciecierzycy widelcem (nie na miazgę, ale tak, żeby każde ziarenko było rozdrobnione).

zdjecie

Do przestudzonej ciecierzycy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Taka pasta nadaje się idealnie do kanapek, jest puszysta, a kawałki rozdrobnionej widelcem ciecierzycy przypominają teksturą posiekane, ugotowane na twardo jajko. Spróbujcie jej również w wersji roladek z “nie-łososiem”!

Jeśli wolicie, możecie ciecierzycę zblendować, wtedy pasta wyjdzie bardziej kremowa i gładka.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

30.03.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.