Menu close
20.10.2019

Ostatnio na zakupach nieco impulsywnie kupiłam czarną fasolę, więc musiałam wymyślić w jaki sposób ją później wykorzystać. Uznałam, że mając w lodówce ziemniaki i marynowane buraki najlepiej będzie zrobić na obiad pyszne kotleciki:)

Lista zakupów

Opcjonalnie:

UWAGA! Dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolę!

Przepis

Fasolę gotujemy ok. 2h (aż będzie miękka w środku), na koniec gotowania solimy wodę. Obieramy marchewkę i ścieramy na drobne paseczki. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, solimy i dodajemy trochę oleju. Bardzo dokładnie przepłukujemy quinoę gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Siekamy na drobno pietruszkę i czerwoną cebulę. Gotujemy quinoa.

Do miski wkładamy quinoa, fasolę, cebulę, marchewkę i pietruszkę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, bułkę tartą i olej (kilka łyżek, żeby burgery dobrze się skleiły). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Wkładamy burgery i ziemniaki do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Kotleciki pieczemy ok. 30 minut, ziemniaki aż będą miękkie w środku.

Podajemy z dowolną sałatką i sosami.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

20.10.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.