Menu close
24.11.2019

Znacie to uczucie, kiedy totalnie przez przypadek wyczarujecie danie, które tak bardzo pachnie i smakuje dzieciństwem, że aż w oku zaczyna kręcić się łza nostalgii? Szczególnie odkąd porzuciłam niewegańskie produkty, zaczęłam wpadać w kuchni na bariery, których wcześniej po prostu nie zauważałam: jak zagęścić zupę, co dodać jako sos do sałatki itp. Wiadomo, w sklepach znajduje się coraz więcej zamienników wegańskich, ale ich ceny mogą czasem przerazić, a też z dostępnością nie zawsze jest perfekcyjnie.

Danie, którym dzisiaj się z Wami dzielę jest dla mnie ważne z dwóch powodów: po pierwsze, oddtworzyłam nim jedną z ulubionych przeze mnie zup mojej babci - ziemniaczankę. W dzieciństwie, zwłaszcza w zimie, po lekcjach czy po sankach lubiłam jak to właśnie ona - tłuściutka, gorąca zupa ziemniaczana czekała na stole. Już w trakcie jej gotowania nie mogłam powstrzymać wzruszenia! Pachniała domem babci! 👵🏻 Po drugie, zupa początkowo miała być tylko próbą mojego pomysłu: śmietanki z pieczonego kalafiora, którą chciałam spróbować ją zagęścić. Koncepcja okazała się strzałem w dziesiątkę i (przynajmniej do zupy ziemniaczanej) smakuje idealnie! Łapcie przepis na domową, babciną ziemniaczakę z (wegańską) wkładką, idealna na jesienne i zimowe wieczory 💚

zdjecie

Lista zakupów

Zupa:

Dodatkowo: 3 szklanki wody

Śmietanka:

Przepis na śmietankę:

Kalafiora dzielimy na różyczki, pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż zrobi się zarumieniony). Przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleko. Blendujemy bardzo dokładnie, żeby jak najlepiej pozbyć się grudek. Dodajemy 2-3 chochelki ciepłej zupy (bulionu). Blendujemy jeszcze przez kilka minut.

zdjecie

zdjecie

Przepis na zupę ziemniaczaną:

Gotujemy bulion (lub podrzewamy gotowy lub wcześniej przygotowany).

Soczewicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem. Odczekujemy kilka minut i odcedzamy.

Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Siekamy czosnek i natkę pietruszki.

Do gorącego bulionu dodajemy olej, czosnek, ziemniaki, soczewicę i marchewkę. Zagotowujemy. Jeśli lubimy mniej gęstą zupę, dodajemy 2-3 szklanki gorącej wody. Następnie dorzucamy pietruszkę.

Następnie delikatnie, ciągle mieszając dodajemy do garnka przygotowaną wcześniej śmietankę. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy.

Gotujemy tak długo, aż ziemniaki i soczewica będą ugotowane.

Podajemy ze świeżą natką i chlebem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

24.11.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.