Açai bowl spróbowałam pierwszy raz w Sevilli i się w nim zakochałam. Jak zresztą można nie zakochać sie w lodach na śniadanie? W dodatku takich, które zrobione są w całości z owoców, bez cukru i wegańskich!
Jagody açai zawierają mnóstwo witamin i minerałów, nie na darmo zaliczane są do superfoods. Niestety praktycznie nie ma szans kupienia w sklepie świeżych owoców, posiłkować musimy się więc wersją sproszkowaną.
Açai bowl w mojej adaptacji jest jego spolonizowaną wersją, opartą na mrożonych borówkach amerykańskich. Możecie wykonać go na kilka sposobów, ale zawsze powinien mieć w składzie banana, granolę i kokosa. No i oczywiście jagody açai 😉
Oczywiście każdą opcję możecie dopasować do swoich upodobań. Ja na przykład często dorzucam do açai bowla dodatkowo inne owoce, albo zjadam go z masłem orzechowym ❤️
Lista zakupów (2 porcje):
- 1 zamrożony banan (ok. 100 g) - najlepiej pokrojony w plastry przez zamrożeniem
- garść mrożonych “owoców leśnych” (borówki, jagody, maliny, truskawki)
- 2 łyżeczki sproszkowanych jagód açai
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 świeży banan
- 2 garści bezglutenowej granoli (najlepiej orzechowej)
Przepis
Zamrożonego banana i jagody wyciągamy z zamrażarki ok. 10 minut przed przygotowaniem bowla, inaczej ciężko będzie zmielić owoce blenderem.
Przekładamy je do naczynia blendera kielichowego (minimalaksera, termomixa czym dysponujecie, byle dysponowało dość wysokimi obrotami). Wsypujemy jagody açai.
Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli na początku składniki nie chcą się zmielić, można dodać odrobinę mleka roślinnego (zazwyczaj blendery lepiej radzą sobie z nieco bardziej płynnymi składnikami, ale uważajcie, żeby za bardzo nie rozwodnić masy).
Przekładamy do misek. Jeśli masa wyszła zbyt wodnista lub za mało zmrożona, możemy schłodzić ją przez kilkanaście minut w zamrażarce.
W wersji podstawowej dekorujemy plastrami banana, granolą i wiórkami kokosa.
Jeśli wolicie, nic nie stoi na przeszkodzie dodaniu do bowla większej ilości lub bardziej zróżnicowanych owoców, orzechów, bakalii czy masła orzechowego!