Taco są po prostu pyszne i kropka. A do tego szybkie, łatwe i nie chcą się znudzić. Można je jeść z nieskończoną ilością różnych dodatków od ryb, przez mięso, po tofu. Dzielę się z Wami dwoma moimi ulubionymi połączeniami - tofu ze świeżymi warzywami i meksykańska fasolka. Składników wystarcza na ok. 6 taco.
Lista zakupów
- paczka taco (opcjonalnie te same składniki można zawinąć w kukurydzianą tortillę)
- 100 g tofu wędzonego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- sos sojowy bezglutenowy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- olej (do głębokiego smażenia)
Dodatki:
- pomidor
- ogórek
- awokado
- limonka
- sałata
- majonez wegański
Przepis
Pomidora kroimy na drobną kostkę, ogórka w plasterki.
Awokado przygotowujemy na jeden z dwóch sposobów - albo blendujemy z solą i limonką, albo kroimy w kostkę i doprawiamy jak wyżej.
Przygotowujemy sałatę - ja lubię, gdy w tacosach jest pokrojona na drobne paseczki.
Tofu kroimy w kostkę, zalewamy łyżką sosu sojowego.
W misce przygotowujemy mieszankę mąki kukurydzianej i ostrej papryki. Wkładamy kawałki tofu do miski i dokładnie obtaczmy w panierce.
Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni.
Smażymy tofu, aż osiągnie złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Wszystkie składniki pakujemy do taco w dowolnych proporcjach.