Menu close
19.06.2020

Od dawna przechodzenie koło budek z kebabami było dla mnie udręką. No bo jak zjeść kebab, który nie dość, że jest z mięsem, to jeszcze podawany w pszennej bułce i z czosnkowym sosem, którego przez długi czas nie mogłam jeść, ze względu na problemy z trawieniem czosnku, a teraz - dietę wegańską. Trzy razy nie.

Zaraz jednak przypominam sobie, że w sumie to nawet kiedy jadłam mięso, to nęcił mnie tylko zapach kebabów, a jego mogłoby tam wcale nie być. Zaczęłam więc kombinować - jak zrobić danie, które kebabem będzie pachnieć, ale niekoniecznie smakować? Musiało też oczywiście być w bułce, bo bez bułki to przecież zwykłe “mięso” z warzywami na talerzu (jak o tym myślę, zawsze przypominam sobie propozycje “burgera na talerzu” wegańskich burgerowni dla osób, które nie mogą jeść pszenicy - przecież to nie burger…). No i wymyśliłam!

Tofu zamarynowane w przyprawie kebab-gyros (tej z paczki, jeśli tolerujecie wszystkie składniki), albo zrobionej w domu z własnej mieszanki smakuje przepysznie. Do tego domowa, drożdżowa bułka do kebeba - oczywiście w wersji bezglutenowej, kilka dodatków, i wegański kebab bez pszenicy mamy gotowy!

Lista zakupów (na 2 kebaby)

Kebab i dodatki:

Bułki:

Przepis

UWAGA! Tofu najlepiej zamarynować dzień wcześniej!

Przygotowujemy marynatę do tofu. Tofu siekamy na drobne paseczki, wkładamy do szklanego pojemnika, dodajemy ok. 2 łyżki przyprawy gyros (lub mieszanki przypraw przez nas przygotowanej), dokładnie mieszamy, tak, żeby tofu pokryło się przyprawą i odstawiamy na noc do lodówki.

zdjecie

zdjecie

Przygotowujemy bułki do kebabów.

Mieszankę mąk przesiewamy do miski.

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę do temperatury odrobinę cieplejszej niż nasze dłonie.

Dodajemy do płynu drożdże, dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mieszanki mąk. Odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie możemy przygotować warzywa i sosy.

Kapustę pekińską siekamy. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki, a cebulę na piórka.

Przygotowujemy sos majonezowo jogurtowy i pikantny pomidorowy.

W tym celu w jednej miseczce mieszamy 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i ok. łyżką cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lub suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie).

W drugiej natomiast mieszamy łyżkę majonezu, dwie łyżki ketchupu, łyżeczkę ostrej papryki, sól i pieprz.

Po 15 minutach, gdy zaczyn już zacznie pracować, dodajemy go do miski z mieszanką mąk. Wyrabiamy chwilę ręką, do pomieszania się składników. Następnie wlewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli, babkę jajowatą i gumy. Wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto stanie się sprężyste.

Natłuszczamy ciasto z wierzchu oliwą, smarujemy nią również czystą miseczkę, umieszczamy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części i formujemy bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (z termoobiegiem).

Bułki pieczemy ok. 15 minut. Następnie możemy je przekroić i chwilę podsmażyć na patelni lub podgrilować w opiekaczu, żeby były bardziej chrupiące.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy tofu wraz z całą marynatą.

Składamy kebaby za pomocą folii aluminowej.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

19.06.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.